Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ

 

 

 

  Η πένα είναι δυνατότερη από το ξίφος,

  μόνο αν το μυαλό που την κατευθύνει

   γνωρίζει πως να χειρίζεται το λόγο.

 

Χωρίς αμφιβολία η ανάπτυξη του οδηγεί στη  δύναμη της σκέψης και την βελτίωση της νόησης. Ένα άτομο λοιπόν όσο αναπτύσσει το λεξιλόγιο του, θα κατανοεί καλύτερα και θα μαθαίνει γρηγορότερα.Γενικά η ταχύτητα με την οποία θα διαβάζει κάποιος θα αυξηθεί, η ικανότητα να διακρίνει έννοιες και λέξεις κλειδιά θα αυτοματοποιηθεί, καθώς επίσης ένα πλουσιότερο λεξιλόγιο θα εξαλείψει κάθε ανάγκη για επανάληψη και καθυστερήσεις.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα τρία είδη λεξιλογίου που διαθέτουμε και να τα εμπλουτίσουμε. Αρχικά έχουμε το προφορικό λεξιλόγιο, το οποίο δεν ξεπερνά τις 1.000 λέξεις, επίσης έχουμε το γραπτό λεξιλόγιο, το οποίο είναι πλουσιότερο (1,000 - 1.100 λέξεις), γιατί αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στη σύνταξη και το περιεχόμενο των προτάσεων, τέλος διαθέτουμε το λεξιλόγιο αναγνώρισης, το οποίο αφορά τις λέξεις που κατανοούμε σε μια συζήτηση ή όταν τις διαβάζουμε με τις οποίες εμείς οι ίδιοι δεν χρησιμοποιούμε ούτε στον προφορικό, ούτε στο γραπτό μας λόγο.Το λεξιλόγιο αναγνώρισης ανέρχεται στις 5.000 λέξεις.

Όσο περισσότερο εμπλουτίζομε το λεξιλόγιο μας , τόσο περισσότερο μπορεί ο εγκέφαλος μας να ξεχωρίζει και να επικοινωνεί με έναν όλο πιο εκλεπτυσμένο τρόπο, καλλιεργημένο και ουσιαστικό τρόπο.

Είναι σημαντικό λοιπόν να εμπλουτίσομε το λεξιλόγιο αυτών τριών κατηγοριών, γιατί ταυτόχρονα γινόμαστε  εξυπνότεροι και αποκτούμε μια επιπλέον νοημοσύνη.

Για αρχή προτείνουμε ένα εύκολο και απολαυστικό τρόπο ανάπτυξης λεξιλογίου με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Κάθε μέρα διαλέξτε μια καινούρια λέξη που θέλετε να προσθέσετε στο λεξιλόγιο σας.Το σημαντικό είναι να την χρησιμοποιήσετε πάνω από πέντε φορές την μέρα σε διαφορετικές περιστάσεις.Αυτή η επανάληψη θα βοηθήσει η νέα λέξη να αποτυπωθεί στη μνήμη σας. Αν χρησιμοποιείτε την νέα λέξη σε διαφορετική περίσταση, τότε το μυαλό σας θα είναι σε επιφυλακή για διαφορετικές ευκαιρίες και θα βελτιώσετε την ταχύτητα της σκέψης και τη Δημιουργική Νοημοσύνη σας.

Μπορείτε να καταγράφετε τις νέες σας λέξεις σε μια λίστα, ώστε να τις βλέπετε καθημερινά και να τις χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση

Να θυμάστε πως το εύρος του λεξιλογίου σας έχει μεγάλη σχέση με την επιτυχία σας στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο και αργότερα στη ζωή σας!

 

Πηγή : ΄΄ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ΄΄ ΤΟΥ  ΤΟΝΥ  ΒUZAN                                                                 

Διασκευή :    ΧΡΙΣΤΟΦΗ  ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ 

Φιλόλογος- Σύμβουλος  μάθησης

ΜΑ  Εκπαιδευτική  ψυχολογία

ΙΔ. ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ  «Η ΡΟΠΗ» ΤΗΛ. 25335005 – 99464497 www.instituteiropi.com

 


Copyright © Η Ροπή
Powered and designed by  antreas.me